Brf Djurgårdsvyn

Brf Djurgårdsvyn – unikt projekt med tuffa krav

Brf Djurgårdsvyn i Norra Djurgårdsstaden står nu klart för inflyttning. Fastigheten som består av 49 lägenheter ligger med en magnifik utsikt över Husarviken. Riksbyggen är byggherre och JM Entreprenad har anlitats som byggbolag. Thomas Sandell, en av Sveriges mest framstående arkitekter, har ritat fastigheten. Hela projektet andas kvalitet i alla detaljer. Materialval och utförande håller högsta klass. Glasmosaik i fasaden, stora terrasser, ljusa luftiga lägenheter med generös takhöjd, vissa upp till 7,5 meter. En lång rad specialdesignade inredningsdetaljer ger fastigheten en exklusiv och helt unik karaktär. Hållbarhet har hela tiden varit i fokus. Fastigheten är miljöcertifierad enl. Miljöbyggnad Guld.

Intressant och utmanande

”Djurgårdsvyn har varit ett väldigt intressant men också krävande projekt. Det är många olika lägenhetstyper, mycket snedtak, höga takhöjder och inte minst höga kvalitetskrav. Timblads har gjort ett utmärkt jobb. De har de resurser och det engagemang som krävs i de här sammanhangen”, berättar Roland Spehar, projektchef på JM Entreprenad.

På hög höjd

Philip Veigurs, som själv varit målare i projektet numera arbetsledare på Timblads, berättar att det har varit en hel del utmaningar på vägen. Den extrema takhöjden var i sig en utmaning, vi fick bygga mycket ställningar för att klara höjderna på över sju meter.

”Det har varit enorma krav på finishen”, berättar Per Norrman, som är projektledare på Timblads. ”Vi har haft fyra målare i produktion med start i april 2020 fram till mitten på juli. Därefter tre målare för kompletteringar fram till februari 2021”.

”Jag vill framföra ett stort tack till alla de målare som bidragit med sitt yrkeskunnande och sin professionella inställning. Det har varit tuffa utmaningar med tanke på takhöjder och extrema kvalitetskrav in i minsta detalj. Helt klart ett av de tuffaste uppdrag som vi haft. Samarbetet med Riksbyggen och JM Entreprenad har fungerat väldigt smidigt. Alla har varit väldigt tillmötesgående, proffsigt hela vägen”, avslutar Per.

 

Uttinivägen 5, Hägersten

Ett ”kulturarv” värt att vårda och bevara

Paret Päivi och Per Anders Ernkvist har bott i lilla charmiga villan i Hägersten sedan i början på 70-talet. Ett klassiskt hus för området från mitten av 20-talet uppfört med omsorg och känsla. Ett gediget hantverk och ett kulturarv som paret Ernkvist är noga med att vårda och bevara. Nu var tiden inne för att måla om huset. Det var närmare 40 år sedan senast. Päivi, som är keramiker och konstprojektledare, är och har varit engagerad bl.a. i den konstnärliga upprustningen och utsmyckningen av Kulturhuset, Stadsmuseet och det konstnärliga arbetet kring nya Slussenområdet, hade en klar och tydlig bild av hur de vill ha det. Den tidigare lite mörkare nyansen av falurött skulle ersättas med en ljusare ton. Fönsterbågar och karmar fick även de en något ljusare blå ton än tidigare, dörrarna en nyans mörkare blå, svarta vindskivor, knutar och takfötter. Ett färgval och en kombination som blev väldigt lyckad.

Familjen hade redan goda kontakter och erfarenheter av Timblads, inte minst via sin granne, Bengt Landolf, tidigare avdelningschef på Timblads. Tidigare hade man fått hjälp både med invändig målning och tapetsering av villan och även målning av fritidshuset i Tyresö, så valet av entreprenör var ganska enkelt enligt Päivi.

Målarna från Timblads har gjort ett fantastiskt arbete. Snabba och effektiva och med stor yrkesskicklighet. Inte minst fönstren blev kanonfina. Ett imponerande arbete. Vi hade hela tiden en trevlig och givande dialog under arbetets gång. De var väldigt måna om att göra ett bra jobb och vi är verkligen supernöjda, både med resultatet och prislappen”, berättar Päivi.

Underarbetet är grunden till ett bra resultat

I mitten på augusti påbörjade vi arbetet och efter drygt tre veckor var vi klara, berättar Fredrik Johansson, projektledare på Timblads. Det var i huvudsak Dino Larsson och Göran Berggren som utförde målningsarbete med hjälp av Conny Strandberg och lärlingen Cornelia Magnusson. Det krävs en hel del underarbete när man ska måla med slamfärg. Panelen skrapas och torrborstas, det måste vara näst intill trärent för att färgen ska få en jämn yta. Fönsterbågar och karmar, som bestod av fint gammalt kärnvirke, skrapades och maskinslipades, kittades där det behövdes, oljades, och målades sedan två gånger. Vi passade även på att ta hjälp av en snickare för att byta ut några delar av panelen och ett par vindskivor som blivit dåliga. Arbetet har fungerat väldigt bra tillsammans med engagerade och trevliga uppdragsgivare, avslutar Fredrik.